dinsdag, 10 september 2019 17:24

Virtuoos! - 4 september 2019

Het is jaren geleden dat ik in Haarlem geweest ben. Het regende behoorlijk en dan is het geen pretje om in het centrum rond te lopen. Het Frans Hals museum is in Haarlem. Je begrijpt het al, we besloten naar het Frans Hals museum te gaan.

Geen idee dat het museum over twee locaties verdeeld was. We gingen eerst naar de locatie op de Grote Markt (HAL). Daar is deze zomer de expositie ‘Virtuoos!’ te zien. Ik verwachtte veel werk van Frans Hals te zien, maar kwam op de zomerexpositie terecht. De expositie laat levendig, los geschilderd werk zien, zoals Frans Hals schilderde. Het gaat niet om de details en of het mooi geschilderd is, maar om het beeld. Je ziet de verfstreken.


Het is een mooie afwisselende tentoonstelling met veel verschillende kunstenaars. Twee werken vielen mij op. Een olieverfschilderij van Kees Verwey ‘Atelierinterieur’ 1972. Ik hou van schilderijen met interieurs. Waarom? Er gebeurt veel met licht en er is veel te zien. Sommige gedeelten in het schilderij zijn redelijk gedetailleerd terwijl achterin het schilderij meer vlakken te zien zijn, zoals het licht dat de kamer binnen valt. De kleuren zijn wat somber, maar ik vind het een prachtig schilderij!

Het andere schilderij wat mij opviel is ‘Schrijvend meisje’, 1990 door Hans Bayens. De achtergrond is met veel terpentine opgezet en daarna is de vrouw met de boeken er in een keer op geschilderd. Als ik dit zie krijg ik gelijk zin om mijn kwasten te pakken.  Het is bijna schetsmatig geschilderd. Dus zoals de naam van de expositie ‘virtuoos!’ geschilderd.

De werken van o.a. Frans Hals en andere Haarlemse schilders kan je zien in de andere locatie ‘HOF’ op Groot Heiligland.
  

Last modified on dinsdag, 10 september 2019 18:00
zondag, 28 april 2019 13:32

Een vroege wandeling op het strand in Katwijk.

Vind jij het ook zo fijn om vroeg in de ochtend – ook weer niet te vroeg natuurlijk – een wandeling langs het strand te maken? Het liefst met de blote voeten door het water. Katwijk is nog steeds mijn favoriet. Meestal pak ik mijn telefoon en maakt foto’s en filmpjes. 

 

 

De volgende ochtend de ezel buitengezet en mijn pastels gepakt. Ik kijk een filmpje terug en weet wat er op het pastelvel moet komen.

Last modified on maandag, 08 juli 2019 13:21
zaterdag, 24 november 2018 10:44

Kijk nou! Mijn schetsboek wat ik in Spanje gebruikt heb, met tekeningen van huizen aldaar!

The video duurt ongeveer twee minuten! 

 

Last modified on zaterdag, 24 november 2018 10:51
maandag, 08 oktober 2018 18:02

Ik hou van de zee!

 Vorige week waren wij in een strandhuisje vlakbij Julianadorp. Ik hou erg van de zee, het maakt niet uit of er heel veel wind staat of erg hard regent, ik vind het altijd fijn om aan het strand te zijn. Het is helemaal geweldig als ook nog het zonnetje schijnt. Iedere ochtend ging ik er in mijn eentje op uit en liep ik met mijn blote voeten langs de zee door het water. Ik had die week mijn olieverf en veldezel meegenomen. Helaas stond er teveel wind om de ezel op het zand te zetten, maar in de huiskamer ging het ook prima. Ik heb die week 4 kleine maar erg mooie - als zeg ik het zelf -  schilderijtjes gemaakt. Als de schilderijtjes droog zijn, vind je ze in mijn shop.

Last modified on dinsdag, 16 oktober 2018 17:02
dinsdag, 03 april 2018 17:32

Ik weet niets te tekenen, wat nu?

Ken je dat? Je hebt zin om te tekenen, maar je weet niet wat?

 
Door allerlei zaken was het tekenen en schilderen wat in de verdrukking gekomen en daar word ik niet blij van!  Afgelopen week had ik besloten om weer wat meer te gaan tekenen.

Maar dan wil ik wel tekenen, maar wat zal ik dan gaan doen? Toen bedacht ik me: ik had nog een filmserie liggen die ik nog een keertje wilde zien... Dus ik heb de video op gezet en ben de gezichten van de personages die voorbij kwamen snel gaan tekenen met pastelpotlood.

Ik teken eigenlijk nooit gezichten of portretten en ik vond dat nu weer eens fijn om te doen. Ook was het alweer even geleden dat ik met pastel heb gewerkt.  Hieronder zijn de tekeningen die ik gemaakt heb. Verder heb ik nog wat scenes getekend.

Klik op de foto voor een vergroting.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://simonehoutman.com/index.php/blogpost#sigProId5a15fd7b79
Last modified on dinsdag, 03 april 2018 19:33
maandag, 15 mei 2017 10:40

schetsboekje week 19 - 2017

schetsboek week 19 - 2017.

Media

 

Last modified on zaterdag, 03 juni 2017 12:54
maandag, 01 mei 2017 16:09

schetsen in Mallorca 2017

schetsboek week 17 2017.

Media

 

Last modified on maandag, 01 mei 2017 16:39